Agenda
Gebedsintenties
Nieuws
Uit de Geloofsgemeenschap
Locatieraad
Jan den Hartog, voorzitter; tel. 0575 452815
Alex Gerritsen; tel. 0575 450950
Anke Pasman; tel. 0575 451261
Pastoraatgroep
Zorg
Werkgroepen
Koren
Geschiedenis
Geschiedenis van de kerk in Olburgen/Rha.
De huidige kerk is gebouwd in 1869. Hij is ontworpen door F.W. Mengelberg en uitvoerend architect was Wolter ter Riele. De pastorie is ontworpen door Alfred Tepe.
Bekende namen in die tijd bij de stroom van nieuwe kerken die gebouwd werden.
Het geld is door de kleinen gemeenschap bijeengebracht. Een poging van het bisdom om het allemaal wat goedkoper te laten doen, werd de grond ingeboord, doordat men extra schenkingen deed, in geld zowel als in land. Pastoor H. Lowes was speciaal benoemd als bouwpastoor.
De kerk is een kleine neogotische preudo-basiliek, met drie beuken: een hoog middenschip en lagere zijbeuken, waarin de ramen zijn aangebracht. Ook in het priesterkoor bevinden zich drie gotische vensters.
Het hoogaltaar en het Maria- en Josefaltaar zijn afkomstig uit de kunstwerkplaats van F. W. Mengelberg.
Na de bouw van de kerk was de eerste ‘gewone’ pastoor A. Kerkhof. Eén van zijn huishoudsters heette Dorothea Visser….
Omstreeks 1375 is de eerste kapel op Olburgen gesticht, met een kerkhof er naast. Dit was gedaan door de Ridders van de Duitse Orde, die in Dieren gevestigd waren. Zij hadden een afspraak met de boeren uit de omgeving van Olburgen over gebruik en onderhoud van kapel en kerkhof. De huidige IJsseldijk loopt over het terrein waar kapel en kerkhof lagen.
Daarna behoorde Olburgen tot het kerspel Drempt en werden de inwoners geacht te ‘kerken’ in Drempt. De inwoners van Rha behoorden tot het kerspel Steenderen. Na de reformatie gingen deze kerken over naar de protestantse kerk en moesten katholieken zich behelpen met schuilkerken. De diensten zijn heel lang gehouden in een schuur bij boerderij Het Hoefken, gelegen halverwege Olburgen en Achter-Drempt.
In het begin van de 18e eeuw begon men ook kerkdiensten te verzorgen in Olburgen en vanaf 1733 woonde de pastoor in Olburgen. Deze diensten vonden plaats in de boerderij De Bouwmanstede. Vanaf Kerst 1783 maakte men gebruik van een speciaal gebouwde schuurkerk op de plaats waar nu het kerkhof is.