Parochiebestuur benadrukt belang nieuw parochiecentrum

Recent is via de lokale media en middels een particuliere handtekeningenactie opnieuw protest aangetekend tegen- en kritiek geuit op de plannen van het parochiebestuur om een parochiecentrum te bouwen dat in verbinding staat met de H. Johannes de Doperkerk (Sint Jan) te Zutphen. Wij merken dat dit veel onrust geeft in onze parochiegemeenschap. Voor sommigen kan de bouw niet snel genoeg beginnen, anderen maken zich, om een veelvoud van redenen. grote zorgen over dit plan.

Als parochiebestuur willen wij in deze fase van dit langdurig proces benadrukken dat wij nog steeds achter het voornemen staan om te participeren in de gemeentelijke plannen tot herontwikkeling van het gebied rond de Sint Jan. De bouw van het parochiecentrum zien wij daarbij als een noodzakelijke voorwaarde voor het kerkelijk leven, nu en in de toekomst. Binnen onze parochie is de gemeenschap rond de Sint Jan immers de grootste kern. Bovendien leert de ervaring op andere plekken in ons bisdom dat in stedelijke gebieden meer mogelijkheden zijn om te komen tot hernieuwing van het geloofsleven.

Realisering van het bouwplan kan gezien worden als een laatste stap in het ontwikkelde gebouwenbeleid. Al jaren was er de wens om kerk en pastorie van de Emmanuelkerk (Van Heemstrastraat) af te kunnen stoten en administratieve, catechetische en diaconale activiteiten te concentreren rond de Sint Jan. Door de gemeentelijke herontwikkeling van dit gebied wordt dit eindelijk mogelijk.

Wij hebben begrip voor mogelijke zorgen en bezwaren, maar gaan vol vertrouwen verder. We weten uit de psalmen: “Als God het huis niet bouwt werken de bouwers voor niets.” (Ps. 127). Zo God het wil mogen onze plannen slagen, tot zijn eer en tot opbouw van zijn Kerk.

Namens het parochiebestuur
Hans Pauw, waarnemend pastoor