BestuursBerichten 100

Het bestuur van de parochie HH. Twaalf Apostelen geeft naar aanleiding van de bestuursvergaderingen een bulletin uit, genaamd BestuursBerichten. Tot op heden werden deze berichten gedeeld met de leden van de locatieraden en pastoraatgroepen. Het bestuur heeft gemeend deze informatie ook te moeten delen met de overige parochianen.

 

BestuursBerichten 100                                september 2024

Een mijlpaal: BestuursBerichten voor de honderdste keer
Met de BestuursBerichten informeren we de locatieraden en de pastoraatgroepen van de veertien geloofsgemeenschappen van de parochie HH. Twaalf Apostelen over pastorale en bestuurlijke aangelegenheden. Goede en duidelijke communicatie is zeer belangrijk en we wij hopen dat we naast onze website, ParochiePost en Onderweg goed contact houden met al onze vrijwilligers en parochianen. Want de parochie HH. Twaalf Apostelen: dat zijn we met z’n allen.

Politieke streep door bouwplan parochiecentrum
Ruim tien jaar heeft het parochiebestuur, in nauwe samenwerking met de gemeente Zutphen, gewerkt aan de realisatie van een parochiecentrum dat in verbinding zou staan met de H. Johannes de Doperkerk (St. Jan) in Zutphen. Dit met het oog op het afstoten van de Emmanuelkerk en -pastorie, maar ook vooruitkijkend naar de toekomst. In de stedelijke gebieden van ons bisdom zien wij vaak nieuwe mogelijkheden voor het parochiële leven. We hoopten de St. Jan, ons Eucharistisch Centrum, meer toekomstbestendig te kunnen maken. De weerstand tegen dit plan is uiteindelijk te sterk gebleken. In de vergadering van de gemeenteraad van Zutphen d.d. 23 september 2024 is een motie aangenomen dat bebouwing van het St. Hubertusplein tegenhoudt en dus ook de nieuwbouw van het parochiecentrum. Het parochiebestuur betreurt het zeer dat deze mogelijkheid de parochie is ontnomen. Wij moeten ons beraden op de nu te nemen stappen voor de toekomst.

Hoe om te gaan met kanselmededelingen
Het is gebruikelijk dat, aan het einde van de viering, enkele mededelingen worden gedaan over de komende activiteiten in de geloofsgemeenschap, de parochie of het bisdom. Deze mededelingen worden aangeleverd via het parochiesecretariaat of het secretariaat van de betreffende locatie. Algemeen is het aan te bevelen de mededelingen kort en bondig te houden. Verdere informatie kan men immers via website, parochieblad of nieuwsbrief vernemen. De mededelingen zijn niet bedoeld om informatie van derden door te geven. Recent is het voorgekomen dat een particulier initiatief om handtekeningen te verzamelen in sommige locaties bij de mededelingen werd opgenomen. Dit is niet wenselijk om de volgende redenen:
1. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat de geloofsgemeenschap en het parochiebestuur achter dit initiatief staan;
2. Er zijn vele particuliere initiatieven die, hoe prijzenswaardig misschien ook, niet allemaal in de mededelingen kunnen worden opgenomen.
Bij twijfel kan altijd worden overlegd met het parochiesecretariaat of het parochiebestuur.

Kerkbalans 2025
In januari 2025 wordt in veel kerken de actie Kerkbalans weer gehouden. Ook onze parochie doet mee aan deze Actie. Wij willen dit graag voorbereiden met de contactpersonen Kerkbalans van onze geloofsgemeenschappen. Een uitnodiging voor een bijeenkomst op donderdag 24 oktober 2024, om 19.30 uur, is reeds verzonden.

Het zal dit jaar niet makkelijk zijn om de Actie succesvol te maken. Onze parochie beleeft roerige tijden. Er worden kerkgebouwen gesloten en het enthousiasme
van parochianen en vrijwilligers neemt af. Maar juist in deze tijd hebben we de inzet en financiën zo hard nodig, want de geloofsgemeenschappen blijven bestaan. In de geloofsgemeenschappen worden activiteiten ontplooid en hiervoor zijn middelen nodig. Maar ook voor parochiële activiteiten zijn middelen nodig, denk hierbij aan pastorale inzet, communicatie, secretariaat en andere ondersteunende zaken.

Proces van kerksluitingen
Joppe:
Het overleg met de initiatiefgroep, de locatieraad, de pastoraatgroep en het parochiebestuur is gaande. Het betreft de toekomst van het kerkgebouw nadat de kerk O.L.V. Tenhemelopneming aan de eredienst is onttrokken.
Per 1 januari 2025 zullen er geen weekendvieringen met een voorganger uit het pastoraal team of een emeritus gehouden worden.

Ruurlo:
Met de locatieraad/pastoraatgroep van de H. Willibrordkerk te Ruurlo heeft overleg plaatsgevonden over de toekomst van de geloofsgemeenschap nadatde kerk aan de eredienst is onttrokken.
Vanaf 1 januari 2024 worden er geen weekendvieringen met een voorganger uit het pastoraal team of een emeritus gehouden.
Eenmaal per maand vindt er in de kerk een doordeweekse eucharistieviering of een woord- en communieviering plaats.

Steenderen:
Per 1 januari 2025 zullen er geen weekendvieringen met een voorganger uit het pastoraal team of een emeritus gehouden worden.
Op 15 oktober 2024 wordt een informatiebijeenkomst voor de parochianen van de geloofsgemeenschap H. Willibrord Steenderen gehouden.
Op 23 oktober 2024 vindt in de kerk de hoorzitting plaats.

Vierakker:
Op 1 oktober 2024 wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor de parochianen van de geloofsgemeenschap H. Willibrord Vierakker.
Op 8 oktober 2024 vindt in de kerk de hoorzitting plaats.