H. Andreas – Brummen
Andreashuis
Tuinstraat 63 A
6971 BH Brummen
0575-561403
rkandreasparochie1900@kpnmail.nl
Secretariaat: woensdag: 09.00 – 12.00 uur
Rekeningnr.: NL40RABO0311000541
Redactie: onderweg-brummen@outlook.com
Agenda
Woensdag 22 januari: Woensdagmorgenviering
9.30 uur: Woord en Gebed
Voorganger: Werkgroep Liturgie
Lezingen: Heb. 7, 1-3.15-17 / Mc. 3, 1-6
Zang: Samenzang
Woensdag 29 januari: Woensdagmorgenviering
9.30 uur: Taizé viering
Voorganger: Leden van het Andreaskoor
Lezingen: Heb. 10, 11-18 / Mc. 4, 1-20
Zang: Andreaskoor
Woensdag 05 februari: Woensdagmorgenviering
9.30 uur: Woord- en communieviering
Voorganger: Diaken Bos
Lezingen: Heb. 12, 4-7.11-15 / Mc. 6, 1-6
Zang: Samenzang
Woensdag 12 februari: Woensdagmorgensamenkomst
9.30 uur: Gebed en lezingen
Lezingen: Heb. 12, 4-7.11-15 / Mc. 6, 1-6
Woensdag 19 februari: Woensdagmorgenviering
9.30 uur: Woord en Gebed
Voorganger: Werkgroep Liturgie
Lezingen: Gen. 8, 6-13.20-22 / Mc. 8, 22-26
Zang: Samenzang
Woensdag 26 februari: Woensdagmorgensamenkomst
9.30 uur: Gebed en lezingen
Lezingen: Sir. 4, 11-19 / Mc. 9, 38-40
Woensdag 05 Maart: Woensdagmorgenviering
9.30 uur: Eucharistieviering Aswoensdag
Voorganger: Pastoor Pauw met de diakens
Lezingen: Joël. 2, 12-18 / 2 Kor. 5, 20-6,2 / Mt. 6, 1-6.16-18
Zang: Andreaskoor
U bent van harte welkom bij de vieringen en ontmoetingen op woensdagmorgen vanaf 9.30 u.
Twee keer per maand is er een viering en op de woensdagochtenden dat er geen viering is, laten we aan het koffie drinken een gebed en de lezingen van die dag voorafgaan.
Het secretariaat is elke woensdag open van 9.00 u. tot 12.00 u. en telefonisch bereikbaar. Via de mail altijd bereikbaar: rkandreasparochie1900@kpnmail.nl
Agenda:
–
Gebedsintenties
22 januari
Overleden familie Brouwer – de Bruin, Fien Seegers – Osterop, Mildred Schoop, mevrouw Kleisterlee-Beuwer, Riek Uiterweerd-van Breen
5 februari
Willemien Willemsen, Mientje Brouwer, Marietje Smeenk-Besselink, Leida van Roon- Hueting, Rob Blom, Riek uiterweerd-van Breen, Carin Timmerman
19 februari
Overleden familie Brouwer-de Bruin, Fien Seegers- Osterop, Mildred Schoop, Mevrouw Kleisterlee-Beuwer, Carin Timmerman
5 maart
Willemien Willemsen, Mientje Brouwer, Marietje Smeenk-Besselink, Leida van Roon-Hueting, Rob Blom, Riek Uiterweerd-van Breen, Carin Timmerman
Nieuws
Vanuit het Andreaskoor
29 januari Taizé viering met de voorganger uit het koor Andreashuis
12,19 en 26 Februari woensdagavond 19.00 uur repetitie.
2 maart. Andreaskoor en Cantorij. Oecumenische Wereldgebedsdag Pancratiuskerk.
5 maart Eucharistieviering op Aswoensdag met de voorgangers: pastoor Pauw en diaken Anton Bos.
Met vriendelijke groeten
Cisca van Middelkoop.
Kerkbalans 2025
Actie Kerkbalans 2025 staat voor de deur. Sterker: hij klopt en belt aan. En dat is nodig ook. Hoe anders houden wij evenwicht tussen onze IN- komsten en UIT-gaven? Hoe anders blijven we een aanwezige en levendige RK-gemeenschap?
Dat zijn wij, dat willen wij zijn en dat willen we blijven. Met activiteiten in ons Andreashuis, met op de woensdag ochtend om de week een Woord en Communieviering of een Woord en Gebedsviering. Regelmatig een Eucharistieviering. De woensdagen zonder viering is er in elk geval een Samenkomst met lezingen van de dag. Alle woensdagen met koffie, thee en koekjes. We ontmoeten elkaar, praten en luisteren, wisselen lief en leed. Blijven op de hoogte van elkaar.
Er is Rozenkrans bidden in de mei en oktobermaanden. Er zijn vieringen en andere activiteiten rond de grote feesten als Kerst, Goede Week en Pasen.
En we vergeten niet de vele vrijwillige inspanningen rond en op de Begraafplaats van onze Geloofsgemeenschap.
Dat alles is mogelijk door de bijdragen uit onze lokale gemeenschap, met op de eerste plaats de Kerkbalans. Want de rekeningen moeten betaald kunnen worden: gas, elektra, onderhoud. De bijdragen aan de parochie: aan pastoraal team, secretariaat, de activiteiten voor alle gemeenschappen.
Wees daarom gul met uw bijdrage, dat vragen wij eens per jaar. Maar dan ook met nadruk. Kijk nog eens naar het bedrag van de automaat die loopt. Is die soms uit het gulden-tijdperk? Denk er wel aan: de inflatie heeft meer dan de helft van de waarde ervan weggegeten.
De Geloofsgemeenschap H. Andreas Brummen rekent op al haar leden!
Laurens Mul, penningmeester
Allerzielen
Wat was het een mooie gedenkwaardige Allerzielen.
Het begon deze zaterdag 2 november al in de ochtend met de geweldige opkomst van maar liefst 19 vrijwilligers voor de klusochtend. Waarvan 3 nieuwe gezichten, welkom!
In korte tijd was het kerkhof bladvrij, opgeruimd, heggen gesnoeid, grind geharkt, stoepen geveegd, het laatste onkruid verwijderd, het columbarium schoon en nog veel meer andere werkzaamheden.
De haan van de voormalige RK kerk, die in 1965 is gesloopt, werd op het columbarium bevestigd, zo is ook dit kenmerk van de Brummense RK geloofsgemeenschap bewaard gebleven.
Maar wat misschien wel het belangrijkste is van deze ochtend; de saamhorigheid, de gesprekken tijdens het werk en de koffie.
In de middag kwam Anton Bos om elk graf afzonderlijk te zegenen. Een mooi moment, bij elk graf even stil staan en in gedachten zijn bij hen, en bij hen die hun naasten moeten missen.
Aan het eind van de middag is op elk graf een kaarsje geplaatst, om alle overledenen in het licht te zetten. Ook de paden, calvarie en het columbarium werden door Johan en Martin in het licht gezet, met dank aan de buren Ek en Elshof voor de Oecumenische stroom.
In de avond zijn de brieven die in de Hemelpostbrievenbus zaten verbrand, zodat deze woorden en tekeningen naar de hemel opstegen.
Van alle bezoekers die deze zaterdag op het kerkhof kwamen, veel lovende woorden mogen ontvangen.Zoals tegen hen allemaal gezegd; ik kan en doe het zeker niet alleen, alle vrijwilligers dragen een steentje bij, en mede dankzij hen is deze Allerzielen een bijzondere dag geworden.
DANK-JULLIE-WEL, aan alle vrijwilligers!
Jolanda Jansen-Peters
Beheerder en administrateur
RK kerkhof
Andreasfeest in het Andreashuis in Brummen
Op zaterdag 5 oktober 2024 heeft de Locatieraad Brummen van de Geloofsgemeenschap HH. Twaalf Apostelen samen met de commissie van de Andreasmarkt een feest voor hun vrijwilligers gegeven. Gezamenlijk wilden zij de vrijwilligers op deze wijze bedanken voor hun jarenlange tomeloze inzet.
Het Andreashuis was uitgebreid met de tent van de Andreasmarkt. Hierdoor was het mogelijk om de ruim 100 vrijwilligers te herbergen. Naast het Andreashuis was een bar voor de drankjes ingericht.
Rond 17.30 uur werd door de 2 voorzitters, José Bosman en Harrie Winckels, het startschot voor een heerlijk stampottenbuffet geven dat opgesteld stond in D’Opslag. Het heerlijke stampottenbuffet werd afgesloten met een ijs- en puddingbuffet.
De ruim 100 aanwezigen hebben genoten van het feest, lekker bijgepraat en heerlijk herinneringen opgehaald. Rond 20.00 uur hebben we de avond afgesloten.
De Locatieraad Brummen en de Andreascommissie
RKJK Kamp
Sinds 1974 gaat RKJK kamp tijdens het pinksterweekend op kamp. Rond de Kraamskuil in de bossen van Zeddam wordt al 50 jaar het kamp opgebouwd. Dit jaar was het de laatste keer op deze locatie omdat Natuurmonumenten de verhuur van het kampeerterrein stopt. Dit wil niet zeggen dat het ook het laatste kamp is geweest. De organisatie is inmiddels bezig met een nieuwe locatie.
Om de afgelopen 50 jaar in Zeddam af te sluiten heeft een groep leiding het initiatief genomen om nog één keer bij elkaar te komen op deze plek. De avond voor het laatste kamp in Zeddam, 16 mei, werd er in het kamp teruggekeken op de afgelopen 50 jaar, herinneringen opgedaan en ervaringen gedeeld. Na een kop koffie en een taartje werden de groepjes ingedeeld en was er een rondleiding door het huidige kamp. ’s Avonds in het dagverblijf streden een mix van huidige leiding en oudgedienden tegen elkaar tijdens een quiz en was het erg gezellig in het bos.
Wij kijken als organisatie terug op een geslaagde avond. Voor velen hebben we daarmee een hele bijzondere periode in Zeddam afgesloten en hopen we weer iets moois op te bouwen op een nieuwe plek.
Karlijn Bosch, namens de kampcommissie
Kerkhaan terug op een katholiek nest
Op 17 oktober 1838 is de katholieke kerk aan de Oude Eerbeekseweg in Brummen door de toenmalige aartspriester van Gelderland, M. Terwindt ingewijd. Dat betekend dat op 17 oktober 2023 de katholieke geloofsgemeenschap in Brummen 185 jaar bestond. Op de toenmalige waterstaatskerk pronkte fier een kerkhaan. In augustus 1965 wordt de kerk gesloopt. De architect R. Th. Remmen, destijds wonend aan de Cromhoutstraat in Brummen, kwam (hoe?) in het bezit van de kerkhaan. Afgelopen zomer is de haan teruggekeerd op een katholiek nest.
Nu staat de haan weer fier op het columbarium op het kerkhof.
Uit de Geloofsgemeenschap
In Memoriam
Op zaterdag 30 november is overleden Hendrika Maria (Riek) Uiterweerd – van Breen. Riek is 91 jaar mogen worden. Riek was tot het laatst toe een zeer actieve vrouw, die graag in gezelschap van mensen was. Riek is geboren in Bathmen en leerde Jozef (Jos) Uiterweerd kennen, trouwde en kwam op de boerderij in Brummen wonen. Riek werkte altijd volop mee op de boerderij. Zij kregen 4 kinderen, Riek stond vroeg op en voerde de dieren en zorgde voor huishouden en de kinderen. Nadat zoon Ben de boerderij had overgenomen kwamen Riek en Jos aan de Meengatstraat te wonen, daar hebben zij samen een mooie tijd mogen beleven. Na het overlijden van Jos is Riek er blijven wonen tot aan haar overlijden toe. Riek vond veel steun in haar geloof en van de mensen die zij ontmoette. Iedere zondag en woensdag was zij in de Andreaskerk en of Drie Berken bij de vieringen, na het sluiten van onze kerk was zij iedere woensdag morgen in het Andreashuis te gast. Riek was zeker niet eenkennig, het inloophuis van de Open Deur in de Pancratiuskerk mocht haar ook iedere dinsdag verwelkomen, en na het sluiten van de Andreaskerk vond zij ook haar vaste stek in de Pancratiuskerk. Door haar vele ontmoetingen was ze altijd goed geïnformeerd en een prettige gesprekspartner. Altijd helder en allert, tot aan haar overlijden toe. Donderdag 28 november heeft zij de ziekenzegen mogen ontvangen, waarna zij op zaterdag overleed. Dat Riek op een mensen mens was werd bij de avondwake en de uitvaart wel duidelijk, veel heel veel mensen hebben op die twee momenten afscheid genomen van een bijzonder liefdevol mens. Moge Riek Rusten in Vrede.
Diaken Anton Bos
Allerzielen
Op zaterdag 2 november gedenken wij traditiegetrouw onze dierbare overledenen van het afgelopen jaar. Die avond zal ons kerkhof tot 20.30 uur sfeervol verlicht zijn en wordt in de Oude of Pancratiuskerk de Allerzielenviering gehouden. Tijdens deze viering staan de namen centraal van hen die ons tussen 02 november 2023 en 01 november 2024 ontvallen zijn.
Eddy Smudde
Gerda Vreven-Stevens
Leida van Roon-Hueting
Fien Seegers-Osterop
Rob Blom
Mildred Schoop
Locatieraad
Harrie Winckels, secretaris; tel. 0575-561403
Laurens Mul, penningmeester; tel. 0575 775404
Johan Waanders, gebouwen; tel. 0575 562615
Pastoraatgroep
Zorg
Het secretariaat
Het secretariaat van de locatie H. Andreas is gevestigd in het Andreashuis, Tuinstraat 63a. Daar kunt u iedere woensdagochtend tussen 9.00 uur en 12.00 uur terecht voor vragen, mededelingen, opgave van gebedsintenties enz.Ook is alleen dan de telefoonlijn open: 0575 – 561403. Voor noodgevallen kunt u bellen 06 – 10319638. Via de mail is het secretariaat altijd bereikbaar: rkandreasparochie1900@kpnmail.nl
Bezoekersgroep
Annie Janssen
Harry Groot Zevert
Riet Waanders
Suze Zijlstra
Lidy Brouwer
Jannie Elshof
PCI Caritas
Jan Wissels
Annie Janssen
Bezorgers ziekencommunie
Anton Bos
Annie Esselink
Riet Waanders
Nettie Elshof
Harry Groot Zevert
Werkgroepen
Administratie (leden)
Riet Reugenbrink
Begrafenisassistenten
Harry Groot Zevert
Beheerder en administrateur RK kerkhof
Jolanda Jansen
Distributeur bezorging “Onderweg”
Johan Waanders
Kerkbalans
Harrie Winckels
Liturgie, Werkgroep, Assistenten,
Nettie Elshof
R.K.Jongeren Kontakt bestuur
Stephan gr.Koerkamp
Raad van Kerken
Peter Mijland
Stichting St. Andreas
José Bosman
Schoonmaakgroep
Truus Tazelaar
Koren
Het Andreaskoor klinkt als een klok, een stukje geschiedenis
In 1965 realiseerde pastoor Bax een zogenaamd Rouw- en Trouwkoor. Dit koor bestond alleen uit dames, o.l.v. Cisca van Middelkoop. Het rouw- en trouwkoor heeft tot 2010 altijd gezongen bij veel uitvaarten en in de loop der jaren steeds minder wordende trouwpartijen. Er was ook een herenkoor met Kees Horix als dirigent, en er was ook al een gemengd koor. In een vergadering van het hele koor werd besloten om het herenkoor op te heffen en dit samen met het andere koor samen te voegen tot één groot gemengd koor o.l.v. Marijke Stemers. Opgevolgd door Rina Hummelink (1982) en later door Cisca (1989). Toen is ook de naam St. Andreaskoor ontstaan. Verschillende organisten hebben de revue gepasseerd, zoals G. Mediatie, Hester Hummelink, dhr. van de Berg, Bas Winckels, Arnold Brouwer en Jos Mijland. Nu is al vele jaren de begeleiding in handen van Koos van Raay. Het repertoire werd breder en prettiger om te zingen, wat de animo en de sfeer goed deed. Geleidelijk aan nam het Andreaskoor ook de uitvaarten en vieringen over die het rouw en trouwkoor verzorgden en zo is dat koor opgegaan in het ‘grote’ koor. In 2015 mochten 3 leden van het Andreaskoor een Cecilia speld in ontvangst nemen voor respectievelijk 40 en 50 jaar koorzang.
Brummen heeft ook een knapenkoor gehad o.l.v. Henk Span. Op de zondag van de reünie van het 100 jarig bestaan van de Pancratiusschool in 1985 zijn zij nog een keer bij elkaar geweest. Zij hebben destijds tijdens de mis nog één maal als (Oud) Knapenkoor gezongen onder leiding van Henk Span.
Het jongerenkoor heeft bestaan van 1968 tot 1981 en heette “Jongerenkoor Brummen”. De eerste dirigent was Bert Span, later Harrie Winckels en ook Jo Gerritsen. Bij het koor was altijd een combo en de organisten waren Fons van Outheusden jr. en Jos Gerritsen. Door een tekort aan leden moest in 1981 het besluit worden genomen om het koor op te heffen.
In de jaren 70 heeft Gerard Schockman, hoofd van de St. Pancratiusschool, het kinderkoor opgericht. en was ook korte tijd dirigent. Kort daarna heeft Riet Aarsen dit overgenomen. Ook als dirigent aan het kinderkoor verbonden waren Bep Wissels, Ria van Outheusden, Maroesja Elshof en Rina Hummelink. Het kinderkoor mocht 1x per maand op zaterdagavond zingen tijdens een viering en ook een enkele keer met Kerst of Pasen. Helaas is het kinderkoor in 2010 opgeheven.
Het huidige Andreaskoor verleent regelmatig haar medewerking aan vieringen binnen de HH Twaalf Apostelen, tijdens vieringen op Tolzicht en in het Andreashuis.
Geschiedenis
Andreaskerk
Op 17 oktober 1838 werd de Waterstaatskerk ingewijd door de aartspriester van Gelderland, M. Terwindt. De bouw van de kerk werd mede mogelijk gemaakt door een legaat van 6000 gulden van freule Van der Heijden. Zij was eigenaresse van landgoed Groot Engelenburg. Op het landgoed was een kapel waar de parochianen te kerk gingen. In 1965 werd de mooie Waterstaatskerk gesloopt, de nieuwe kerk kwam 300 meter verderop. Op 1 maart 2016 is deze kerk aan de eredienst onttrokken en op 1 september is de kerk verkocht. Brummen heeft nu in het Andreashuis, de oude katholieke school, een mooie ruimte om samen te komen.
Details vanuit de St. Andreaskerk
In het gemeentehuis van Brummen staat een tafel, deze is gemaakt van banken uit de Andreaskerk.
In het gezondheidscentrum de Toren is het kozijn van de biechtstoel uit de kerk binnen herbruikt in een spreekkamer van de huisartsen. En een mooi detail is dat het plein aan de voorzijde hetzelfde vierkante blokkenpatroon heeft als het voormalige kerkplein. Het voornemen is om van de oude kerkbanken de huisartsenbalie te bekleden. En de naam ‘de Toren’ is uiteraard ook een verwijzing naar ‘ons’ kerkgebouw.
Mooie blijvende herinneringen aan onze kerk.
Kruis met voetjes
Ieder huisje heeft zijn kruisje. Maar zoals u eerder al kon lezen in de Wegwijzer en Onderweg afgelopen voorjaar, is het torenkruis van de voormalige Sint Andreaskerk verdwenen. Er resteert slechts nog een stang als onbedoelde torenspits. Op deze stang was het torenkruis bevestigd. Het kruis heeft nu voetjes gekregen. Of in ieder geval één voet. En dat bedoel ik letterlijk. Het kruis is door Johan Waanders opgeknapt terwijl het opgeslagen lag achter het Andreashuis. Het kruis zit weer fris in de verf. Om helemaal goed tot zijn recht te komen, kreeg het kruis een nieuwe voet. Een delegatie van de Andreasmarktcommissie regelde dat het kruis een aangelaste voet kreeg en heeft ervoor gezorgd dat het kruis op zijn nieuwe sokkel geplaatst wordt. Er is een mooie plek uitgezocht op het RK kerkhof. Daar is het geplaatst door 3 sterke mannen van de St. Andreascommissie. Het is een beeldbepalend element bij het strooiveld. Het heeft letterlijk veel voeten in aarde gehad, want het kruis is zwaar. Maar de sterke mannen zijn voor geen kleintje vervaard. Met gezamenlijke krachten is de klus prachtig geklaard.
Sjoerd van Geffen
Ons doopvont heeft een nieuw onderdak.
Door wat via, via contacten kwam ons ter ore dat de Stichting tot Behoud van den Doornenburg, eigenaar van kasteel Doornenburg, op zoek was naar een doopvont voor de kapel van het kasteel. De locatieraad vond dit een goed idee en dé manier om ons doopvont een goed onderdak te geven. Er is dan ook besloten om het doopvont aan de stichting kado te doen. Van het een kwam het ander en zo gebeurde het dat op vrijdag 2 augustus 2019, een aantal vrijwilligers van het kasteel naar Brummen kwamen om het doopvont op te halen.
Het was een hele klus (Zie foto’s). Het hardstenen bovendeel weegt circa 400 kilo. Maar de moeite waard. Ons doopvont heeft nu een prachtige plek gekregen. Het is zeker de moeite waard om eens een bezoek aan Kasteel Doornenburg te brengen, en de rondleiding te volgen.
Doornenburg is ook het kasteel waar een groot deel van de opnames van de TV serie Floris hebben plaats gevonden.
De doopvont staat dus nu in de kapel van het kasteel de Doornenburg en vormt een prachtige aanvulling op de inrichting. Het heeft er, nu als onderdeel van het Rijksmonument kasteel de Doornenburg, een goed en veilig ’thuis’ gevonden. Het staat er alsof het er altijd al hoorde. Hoewel het nu in een heel ander deel van Gelderland staat, blijken er bij nader onderzoek toch historisch bindende factoren met Doornenburg te bestaan. Zo is onze Waterstaatskerk waaruit doopvont het tamt, gebouwd met behulp van een testamentaire schenking van een stuk grond en 6000,- gulden, van Reinira Maria Antonia van der Heijden woonachtig op Groot Engelenburg (geboren 11 juni 1748, overleden 2 juni 1827). Wat blijkt zij is de jongste zuster van Johannes Everardus Caniusius van der Heijden, de eerste eigenaar van kasteel Doornenburg… Ook bijzonder is, dat onze waterstaatskerk op 17 oktober 1838 werd ingewijd door de toen aartspriester van Gelderland, Mathias Terwindt. Hij is de op 11 september 1784 te Pannerden gedoopte zoon van Theodorus (Derck) Terwindt en Joanna Leenders, die in de omgeving eigenaren waren diverse steenfabrieken. Zijn broer Jan Terwindt woonde lange tijd in het huis de ‘Nieuwenburgh’ te Doornenburg.
Anton Bos
R.K. kerkhof bestaand sinds 1838
Gelegen: Oude Eerbeekseweg 3a Brummen, naast de R.K. school St. Pancratius. Kadastraal sectie G nr. 4669
Oppervlakte: 2678 m2. waarvan ongeveer 400 m2 vrij.
Graven: ± 225 graven. Waarvan 4 grafkelders, (3-13-25-78)
Columbarium: 24 nissen
Urnenveld: Uitbreiding mogelijk tot meerdere urnengraven
Strooiveld: ± 30 m2.
Bijzonder: Monument voor ongedoopte kinderen, één officieel en erkend oorlogsgraf.
Het kruis van de toren van de voormalige kerk staat bij het strooiveld.
Beheerder en administrateur; Mw. Jolanda Jansen – Peters, Cromhoutstraat 19 Brummen
tel.06-12719891 onderweg-brummen@outlook.com
Informatie
Het overlijden van een dierbare is een emotioneel en moeilijk moment. Een overlijden is ook een tijd dat er keuzes gemaakt moeten worden rondom de uitvaart. Velen denken al eerder na over het afscheid dat zij zelf willen of voor een ander mogen helpen organiseren. Door het wegvallen van de H. Andreaskerk is voor sommigen misschien een streep door de rekening gezet bij het beeld van hun afscheid. In dit bericht zet de locatieraad op verzoek de opties op een rij.
Laat ons beginnen bij iets vertrouwds. Het parochiële beleid rond uitvaarten is onveranderd. Op de website van HH Twaalf Apostelen vindt u de knop ‘wat te doen bij’. U kunt dan doorklikken op ‘overlijden’ en ‘kerkelijke uitvaart’. U leest dan over mogelijkheden en praktische wenken. U leest er echter niets over waar een dergelijke uitvaart gehouden kan worden in Brummen. Die vraag is relevant nu de H. Andreaskerk niet langer bestaat.
Uiteraard kan gebruik worden gemaakt van het Andreashuis voor bijvoorbeeld een wake, avondviering of koffietafel. Zelfs een uitvaart is mogelijk. De beschikbare ruimte is echter beperkt. U kunt ook terecht in de Oude of Sint Pancratiuskerk. Liturgische benodigdheden voor een katholieke begrafenis zijn aanwezig en beschikbaar. Inmiddels is er enige ervaring opgebouwd met parochianen van wie vanuit die kerk afscheid genomen is. We zijn zeer erkentelijk voor deze vorm van samenwerking binnen de Brummense kerken.
De Oude of Sint Pancratiuskerk en het Andreashuis zijn geen katholiek gewijde ruimtes. Daarom is daar altijd een viering van Woord en Gebed. Wenst u een uitvaart met communie-uitreiking (Eucharistieviering of Woord- en Communieviering) dan kunt u kiezen voor een katholieke kerk buiten Brummen. Tevens blijft de mogelijkheid voor een kerkelijk afscheid vanuit bijvoorbeeld een aula of crematorium. Ook de beschikbaarheid van het RK kerkhof in Brummen is onveranderd.
Mogelijk heeft u nog vragen naar aanleiding van dit bericht. U kunt terecht op de nummers die op de site van de parochie staan en bij de locatieraad.
Stichting St. Andreas commissie, Andreasrommelmarkt
Sedert eind jaren zeventig (!) van de vorige eeuw is de R.K. gemeenschap in Brummen bezig om geld in te zamelen ten behoeve van allerlei grote en kleine projecten. Ging het in de beginjaren om het met behulp van allerlei verschillende acties financieren van de restauratie van het historische Leijser orgel, vanaf begin 1990 wordt jaarlijks, meestal op de laatste zaterdag in april, de grote Andreas rommelmarkt rondom het R.K. kerkgebouw gehouden. Vanaf 2017 wordt de rommelmarkt gehouden worden rond het Andreashuis. De opbrengsten van deze inmiddels in de wijde regio bekende markt zijn in de afgelopen ruim twintig jaar ten goede gekomen aan veel zaken. Voorbeelden daarvan zijn het plegen van groot onderhoud aan het kerkgebouw en van het kerkhof, verfraaiing van het interieur, maar ook restauratie van kostbare kunstwerken of financiële ondersteuning bij activiteiten van onze jeugd. De organisatie van de markt is in handen van de Stichting St. Andreas. Zij wordt daarbij ieder jaar weer ondersteund door maar liefst 75-100 vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op www.andreasmarktbrummen.nl
R.K.Jongerenkontakt
Al sinds 1974 wordt tijdens het Pinksterweekend het RKJK kamp georganiseerd. Het is bedoeld voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 t/m 17 jaar. Over de dagen verspreid worden tal van verschillende spellen en activiteiten georganiseerd. Te denken valt aan een vossenjacht en een rovertocht, maar ook de nodige behendigheid komt vaak om de hoek kijken. Het hele kamp staat in het teken van een bepaald thema.
Sinds het begin is het Bergherbos in Zeddam de locatie waar het kamp zich afspeelt. De Kraamskuil is hierbij de centrale locatie. Rondom de kuil staan alle tenten verspreid en starten de tochten georganiseerd door de spelleiding. Alle kinderen worden onderverdeeld in groepen en krijgen allemaal het hele weekend hun eigen groepsleider. Op kamp wordt door de keukenploeg 3 maaltijden per dag verzorgd.
Voor meer informatie kijk op www.rkjk.nl
Stichting Actie Hongerpot Brummen
Al ruim 42 jaar is Actie Hongerpot in Brummen en omstreken een begrip. De 300 ‘Hongerpotjes’ (jampotjes met een gleufje erin) staan bij de mensen thuis en in de winkels. Vrijwilligers gaan op pad om het geld te verzamelen en de ‘Actie Hongerpot’ bekendheid te geven. Het ingezamelde geld wordt besteed aan maaltijden op school voor kinderen in India en Tanzania. Ook in het lepradorp Bukumbi (Tanzania) kan op uw hulp rekenen. Kijk voor meer informatie op www.hongerpot.nl U kunt ook een presentatie aanvragen bij mw Rina Hummelink tel 0575-562531. Giften zijn welkom op de bank; NL63 ABNA 0532 5110 93 of NL39 RBRB 0790 3120 69.
U kunt het verschil maken voor de allerarmsten!